Bardzo pyszne i bardzo delikatne ciasto. Masa dzięki żółtkom jest bardzo delikatna w smaku. Ciasto w przekroju bardzo ładnie się prezentuje.
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kilka jabłek
1. Żółtka, cukier i masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę utrzeć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
3. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać, następnie wyłożyć na ciasto jasne.
5. Jabłka obrać, umyć i osuszyć,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, nastepnie ułożyć na cieście.
6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone, następnie wystudzić.
7. W połowie mleka rozmieszać żółtka i budynie, drugą połowę mleka zagotować, wlać mleko z żółtkami i budyniem przez gęste sitko, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
8. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń i utrzeć.
9. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto pokroić i posypać startą czekoladą. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu