- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa jogurtowa:
- 2 duże jogurty owocowe o dowolnym smaku (najlepiej z kawałkami owoców)
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- woda
dekoracja:
- 2 banany
- kilka plasterków pomarańczy
Biszkopt. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy lub formy do tarty (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić w formie.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Kiedy już napęcznieje, rozpuścić ją 1 1/2 szklanki gorącej wody. Jogurty wlać do miski, połączyć dokładnie z żelatyną. Tężejące jogurty wylać na ostudzony biszkopt. Ciasto udekorować plastrami bananów i pomarańczy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu