Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto z rabarbarem ucierane

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem ucierane

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.0

20 ocen

Pyszne ciasto z rabarbarem i brązowym cukrem jest idealnym deserem po lekkim obiedzie. Ponieważ ten placek z rabarbarem jest niezbyt słodki cieszy się dużą popularnością nawet wśród moich dbających o linię koleżanek. Ciasto z rabarbarem, a do tego kieliszek różowego wina. Prawda, że pycha? :)

składniki
  • ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • nadzienie rabarbarowe:
  • 250 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem wykonujemy następująco:

 

  1. Nadzienie:
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  2. W misce mieszamy 1/4 mąki pszennej i dwie łyżki brązowego cukru i posypujemy tym rabarabar. Odstawiamy.
  3. Kruszonka, jak zrobić kruszonkę na ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem lub wyrabiamy palcami aż do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki.
  4. Ciasto:
    Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
  5. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka miksując za każdym razem. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką aż do połączenia składników.
  6. Formą kwadratową o boku 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, przygotowany wcześniej rabarbar i na wierzch kruszonkę.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.

 

Ciasto z rabarbarem możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub lodami.

Ciasto z rabarbarem zaprasza do jedzenia :)

Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!