Jest to bardzo lekka i bardzo pyszna rolada, wprost idealna do popołudniowej kawki. Uważam, że serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie. Owoce są lekko kwaśne, więc rolada jest nie za słodka, taka w sam raz. Z powodzeniem zamiast jagód możemy użyć borówek.
Ciasto:
3 łyżki cukru
3 jajka
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
pół szklanki jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Następnie piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Nastepnie upieczony gorący biszkopt zdjąć z papieru, zawinąć w ściereczkę rolując roladę. Wystudzić.
4. Krem: Owoce umyć i osuszyć. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i owocami.
5. Na zimny biszkopt rozsmarować krem i zwinąć roladę.
6. Roladę odstawić do lodówki do stężenia.
7. Pokroić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
8. Podawać i smacznego.
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.
odrywane bułeczki o smaku pomarańczowym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu