Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto miodowe z kremem

print Drukuj
Ciasto miodowe z kremem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto miodowe z orzechami włoskimi i kremem z kaszy manny - pyszne, zdrowe. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kaszę manne w ciastach. 

składniki

ciasto:
80 g masła
90 g miodu
70 g cukru pudru
500 g mąki pszennej tortowej
10 g sody
1 jajko, rozmiar L
105 g śmietany 18%

warstwa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
30 g migdałów
60 g masła
50 g miodu
80 g cukru trzcinowego

krem:
500 ml mleka 3,2%
100 g kaszy manny
25 g cukru trzcinowego
180 g masła

sposób przygotowania

Przepis na ciasto miodowe z kremem:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sodę przesiać do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawić do podsypania ciasta). Dodać jajko oraz kwaśną śmietanę, wymieszać ręką luc zmiksować. Stopniowo wlewać przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wyciąć 3 równe kółka z ciasta. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Warstwa orzechowa: Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać w drobną kostkę. Do garnka na małym ogniu dodać masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotować do całkowitego połączenia się składników. Dodać orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na wierzch krążków z ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty piec w temp. 180°C przez 13-15 minut. Wystudzić.
  3. W 100 ml mleka namoczyć kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać kaszkę do gotującego się mleka i gotować mieszając do całkowitego zgęstnienia. Wystudzić. Masło z cukrem trzcinowym utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny i chwilę miksować. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Przełożyć blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

Ciasto miodowe z kremem gotowe. Życzę smacznego:)

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!