1. Najpierw masło lub margarynę roztopamy razem z kakao i studzimy.
2. Następnie jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i masło z kakao. Całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy porzeczkami i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczone ciasto studzimy.
5. Polewa: cukier i kakao przekładamy do garnka i miszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, chwilę gotujemy cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i i mieszamy do połączenia się składników i lekkiego ostudzenia. Polewa powinna wyjść gęsta i lśniąca.
6. Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu