Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto czekoladowe Nigelli

print Drukuj
Ciasto czekoladowe Nigelli

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.2

78 ocen

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson można powiedzieć, że robi furorę. I nie dziwota, bo nie dość, że smakuje wyśmienicie to jeszcze nieziemsko wygląda. A ten czekoladowy smak i zapach… marzenie! Myślę, że gdy pojawi się ciasto czekoladowe Nigelli na stole, to nic więcej się nie liczy, każdy tylko chce go spróbować :)

składniki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Składniki na masę kremową:
  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe Nigelli można łatwo zrobić, więc do dzieła! :)

  1. Bierzemy miskę do i do miski dodajemy masło, mąkę, cukier puder, kakao, sodę, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt wanili oraz śmietanę. Wszystko to ucieramy na masę. Uwaga - będzie to mocno gęsta masa!
  2. Potrzebne nam teraz będą dwie tortownice - najlepsze o średnicy ok. 25 cm. Ciasto wkładamy do obu foremek i do piekarnika, który rozgrzewamy do ok. 200 stopni. W piekarniku powinno być tak około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową, którą oblejemy ciasto do środka i na zewnątrz:
    Najpierw rozpuszczamy i mieszamy czekoladę wraz z masłem - najlepiej zagotować wodę i na garnku z gotującą wodą postawić miskę, a do miski czekoladę i masło - ładnie się rozpuszczą i przemieszają.
  4. Dodajemy miód i cukier puder, mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta to można dodać trochę gorącej wody. Pamiętajmy, że masa ma się łatwo rozprowadzać po cieście.
  5. Gdy mamy już masę czekoladową i upieczone ciasto to łączymy wszystko tworząc kusząco smakowite ciasto czekoladowe Nigelli :) 
  6. Najpierw smarujemy czekoladową masą górę jednego ciasta, kładziemy ciasto na ciasto, smarujemy górę, a na koniec boki. Żeby całe ciasto było dokładnie wysmarowane czekoladą, a jak nam zostanie masa czekoladowa to ją możemy wyjeść z miski oblizując dokładnie palce :)

I tak właśnie wygląda przepis na ciasto czekoladowe Nigelli :) Prościzna!
Smacznego!

Ocena:
3.2
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!