Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

print Drukuj

Chrzan domowy

Chrzan domowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :)
A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!

składniki
  • kilo chrzanu
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • sól
  • śmietana 18-stka - gdy chcemy kremowy chrzan
 
sposób przygotowania

Oto przepis na domowy chrzan:

  1. Ścieramy chrzan na tarce - jak już pisałem na balkonie, generalnie na powietrzu.
  2. Chrzan możemy namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, wtedy będzie jędrniejszy.
  3. Chrzan starty, mieszamy z octem, słodzimy i solimy. Wszystko mieszamy.
  4. Gdy chcemy, żeby chrzan był kremowy i łagodniejszy to dodajemy śmietany, małe opakowanie. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada, bo jeśli chcemy łagodniejszy to więcej śmietany się przyda.

I już, chrzan domowej roboty gotowy. Idealnie pasuje do Śniadania wielkanocnego. Pamiętajmy, żeby dobrze ubić chrzan w słoiczku, dłużej wytrzyma w lodówce.
Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
zobacz również
Domowy chrzan
Gwiazdka

Domowy chrzan

Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków konserwujących to samo dobro, jest zdrowy i smaczny. U nas w domu role przy robieniu chrzanu są podzielone, mąż ściera i płacze, a ja robię cała resztę :) Są różne przepisy na chrzan, ale ja mam już od lat sprawdzony przepis i się go trzymam.
Wielkanocny chrzan tarty
Gwiazdka

Wielkanocny chrzan tarty

Chrzan nieobecny na wielkanocnym stole? To jak wesele bez pana młodego :) Po prostu niemożliwe. Chrzan występujący w Polsce to chrzan pospolity, zgodnie z nazwą powszechnie rosnący, więc szkoda nie skorzystać. Dlatego przepis na chrzan tarty trzeba zachować, nie miąć, nie niszczyć, kilka lat będzie służył :)
Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis
Gwiazdka

Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis

Polecam sprawdzony przepis na chrzan. W mojej rodzinie od lat przepis na chrzan jest wykorzystywany, niestety głównie na Wielkanoc, a szkoda, bo warto jeść chrzan cały rok. Szczególnie, ze przygotowanie chrzanu jest proste i jedyna niedogodność związana z domowym chrzanem to łzawienie podczas tarcia. Jednak warto się przemęczyć bo własnoręcznie zrobiony chrzan smakuje całkowicie inaczej niż ten kupowany w sklepie.