Ciasto:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki pszennej
20 dag białego chudego twarogu
3 łyżki oleju
półtorej łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, połową mleka i wody, 2 łyżkami mąki pszennej, Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Następnie do mąki dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, pokruszony ser biały i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze na pół godziny żeby bułeczki trochę podrosły.
4. Tak wykonane bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Podajemy i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu