Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Bułki z młodą kapustą.

print Drukuj
Bułki z młodą kapustą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Jednym słowem są pyszne. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

2 łyżeczki cukru

5 dag świeżych drożdży

5 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki soli

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Farsz:

1 mała główka młodej kapusty

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej do smażenia

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodać sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Farsz: Kapustę należy oczyścić z wierzchnich liści, drobno pokroić i wypłukać. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzić. Dodać olej i przyprawy, następnie smażyć przez kilka minut często mieszając, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie należy wystudzić.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, nakładać wystudzony farsz i formować okrągłe bułki.

4. Do pieczenia: Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu i odstawić je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę nam podrosły.

5. Pieczenie: Tak przygotowane i wyrośnięte bułki piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Gotowe podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!