8 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżki mielonych orzechów włoskich
6 łyżek bułki tartej
Ciasto z jabłkami:
1,20 kg jabłek
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki
5 łyżek cukru pudru
4 dag drożdży
2 łyki śmietany
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
1 szczypta soli
Masa:
2 budynie waniliowe
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
Przygotujmy biszkopt orzechowy z białek i cukru ubijmy pianę wsypmy resztę składników i upieczmy dwa placki.
Przygotujmy ciasto z jabłkami :drożdże mieszamy z cukrem pudrem. Z margaryny, mąki, żółtek, soli, śmietany i drożdży robimy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Połowe dajemy na foremkę i dajemy na niego starte jabłka i potrzepujmey je do smaku cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w 180 stopniach do 45 minut .
Robimy krem w małej ilosci mleka mieszamy budyń zaś pozostałe gotujemy i na gotujace wlewamy budyń. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy z zimnym budyniem.
Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie biszkopt- masa- ciasto z jabłkami- masa- biszkopt- dekoracja polewą.
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu