6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Rogaliki:
3 łyżki śmietany
6 dag drożdże
25 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 słoiczek nutelli
Masa:
0,5 litra mleka
1 masło
4 żółtka
1 szkl cukru
2 łyżki spirytusu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masa cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe
2 śnieżki
Na początku upieczmy biszkopcik z białek i cukru ubijmy piane i zmieszajmy z pozostałymi skłądnikami. Upieczmy dwa biszkopty.
Zajmijmy się rogalikami z drożdży, śmietany, cukru, margaryny, mąki i soli robimy ciasto . Dajemy na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę nutelli, zwijamy w rulon i formułujemy na kształt rogalika. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Zajmijmy się kremem w małej ilości mleka zmieszajmy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, i na gotujące się mleko wlewamy żółtka. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem i alkoholem.
Masa cytrynowa polega na ubiciu śnieżek i zmieszaniu ich z gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Przełozenie ciasta to:na spodzie biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dekoracja
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu