Bezy są bardzo słodkie, a ja ich słodycz przełamałam gorzkim kakao i kwaśnym sokiem z cytryny. Są idealne do pochrupania lub do kawy. Zapraszam.
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
4 białka
1. Do miski przełożyć zimne białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Dodać kakao i sok z cytryny i bardzo dokładnie całość ubić.
3. Następnie szprycą lub łyżeczką formować niewielkie beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Tak przygotowane bezy piec 20 minut, a następnie suszyć przez około 40 minut w lekko otwartym piekarniku, w temperaturze około 140-150 stopni.
5. Gdy bezy bedą chrupiące są gotowe do podania.
Letni deserek z maliną i borówką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu