- 50 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- ulubiony aromat do ciasta (np. waniliowy, migdałowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- dowolna posypka do dekoracji
Ciasto
Masło, cukier puder i aromatwrzucić do miski. Utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawać jajka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo, nadal ucierając, do masy mleczno-jajecznej dosypywać mąkę z proszkiem i kakao oraz mleko (na przemian). Utartą masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut.
Polewa
Na parze rozpuścić czekoladę l mlekiem. Polać ciasto, posypać posypką.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu